Escape room Gajes in de Bajes vs Bag to Freedom

Op een zonnige woensdagochtend loop ik na het groeten van een bewaker het terrein van de vrouwengevangenis in Nieuwersluis op. Op uitnodiging van Bag to Freedom ben ik hier vanuit Gajes in de Bajes vandaag om te kijken hoe het in een echte gevangenis eraan toegaat. Een paar maanden geleden werden we benaderd of wij geïnteresseerd waren in tassen die gemaakt en bedrukt worden in deze bajes. Als enige escape room in Nederland die in een echte gevangenis is gevestigd, kon de match niet beter. Na het lezen van hun verhaal waren we om. In teken van een resocialisatie worden de gemotiveerde dames skills bijgebracht die ze na vrijlating wellicht weer kunnen inzetten om geld te verdienen en beter te kunnen re-integreren in de maatschappij en niet in hun oude leefpatroon te vervallen. Daarnaast is de structuur die de dames krijgen door het werken aan de tassen nagenoeg gelijk aan de werktijden buiten de gevangenismuren. Op deze manier wordt de drempel naar een ‘normaal bestaan’ weer iets verlaagd.

escape room Gajes in de Bajes tas

Tas van escape room Gajes in de Bajes

Vrouwengevangenis in Nieuwersluis

Na een warm welkom door de oprichter van Bag to Freedom, Leander Keizer, lopen wij de gevangenis in. Vanwege zijn frequente bezoeken loopt er geen cipier mee om de weg te wijzen. Dit verbaast me enigszins. We lopen verschillende gangen door en wachten verscheidene keren voor een dichte deur. Onze gehele route worden we door camera’s gevolgd door de bewaker in controlekamer zodat hij de deuren op afstand kan openen. Eenmaal aangekomen in de arbeidszaal zie ik drie groepen vrouwen om grote tafels heen zitten. De sfeer lijkt gemoedelijk. Zij zijn druk en minder druk bezig met knip en naai werk. De ene groep is bezig met het maken van brandvaste dekens voor de isoleercellen in verschillende mannengevangenissen. Een andere groep is bezig met het dichtnaaien van deze dekens. Voor deze arbeidstaken krijgen de dames enkele euro’s per uur die ze kunnen uitgeven in het winkeltje. Sigaretten, beltegoed of gewoon een reep chocolade. Voor mensen buiten het ommuurde pand alledaagse dingen die makkelijk aan te schaffen zijn, voor sommige dames binnen, zaken waar voor gespaard dient te worden.

Productieproces van de Gajes in de Bajes tassen

Ik ontmoet Sarina. Aan de rand van de ruimte staat een zeefdrukmachina waar ze geconcentreerd bezig is met het bedrukken van de tassen voor Gajes in de Bajes. Sarina heeft enkele jaren in Engeland vastgezeten wegens drugssmokkel en zit sinds drie jaar in Nederland gevangen om de overige jaren dichter bij huis uit te zitten. Geen enkele misdaad is goed te keuren maar een mens geen tweede kans geven ook niet. Sarina is een gemotiveerde jonge dame met 2 jonge kinderen. Haar koters worden opgevoed door haar moeder tijdens Sarina’s afwezigheid. Inmiddels is Sarina wegens goed gedrag vrijgelaten maar toch komt ze nog 2/3 keer in de week, met een enkelband, naar haar voormalige verblijfplaats. Tijdens haar gevangenschap werkte ze voor Bag to Freedom: ze voerde de gewenste taken uit, knipte uit grote lappen stof de juiste afmetingen, naaide ze met behulp van een naaimachine aan elkaar en maakte een raamwerk voor de zeefdruk om de tassen vervolgens met verschillende logo’s te bedrukken. Sarina is zo gedreven dat ze al snel groepleidster werd en andere dames aanstuurde in de processen. Naast het feit dat ze veel spijt heeft van sommige keuzes in het verleden wil ze nu zowel aan zichzelf als aan haar kinderen en moeder bewijzen dat het ook anders kan. Inmiddels werkt ze 1,5 dag in de week betaald voor Bag to Freedom. Ze leert hier ontzettend veel. Zaken waar ze voorheen compleet onbekend mee was, leert ze nu bij. Zo heeft ze naar eigen ontwerp een klein make-up tasje ontworpen, gemaakt en bedrukt en is ze nu bezig met de mannen van Bag to Freedom met de branding en verkoop van de tassen.

Back to Freedom

De toekomst is spannend voor Sarina maar haar motivatie om er wat van maken gaat haar erdoorheen slepen, daar ben ik van overtuigd. De eerste grote productie is afgerond en Bag to Freedom en Gajes in de Bajes zijn opzoek naar verkooppunten en geïnteresseerden. De hoeveelheid tassen die verkocht worden, bepalen hoeveel er gemaakt moeten worden en daarmee hoeveel werk er is voor de vrouwen die nog vast zitten. Bag to Freedom is bezig met plannen om uit te breiden en zichzelf te veranderen in een stichting waar bedrijven zich kunnen aansluiten. Uiteraard kan niet elke vrouwelijke ex-gedetineerde die aan de tassen werkt na het uitzitten van hun straf bij Bag to Freedom aan de slag. Daarom is het belangrijk om een netwerk op te zetten om de dames een 2de kans te geven.

Gajes in de Bajes tas kopen?

In de escape room Gajes in de Bajes sluiten wij mensen voor de lol op voor een uurtje plezier. Na bijna een jaar gevestigd te zijn in de gevangenis aan het Wolvenplein zijn we een soort experts geworden op het gebied van de Wolvenburg gevangenis en zijn we ontzettend veel te weten gekomen over de geschiedenis van het strafsysteem in Nederland. Daarom weten we dat het geen pretje is. Om ook een serieuzere, maar optimistische kant te belichten zijn we in zee gegaan met Bag to Freedom om de (voormalige) gevangenen te helpen om te re-integreren in de samenleving. Hier wordt uiteindelijk iedereen beter van! Ben jij ook enthousiast geworden over het verhaal van Bag to Freedom en de samenwerking van Gajes in de Bajes en wil jij ook tassen inkopen voor je medewerkers, jezelf of je winkel? Kijk dan eens op http://www.bagtofreedom.eu

De commissarissen houden de deuren de zomer van 2021 nog gesloten. Vanaf 1 september openen we onze deuren weer!

Vragen? Bel of mail gerust

X